در گفتگو با پروفسور کهرم: دفن زباله در جنگل‌های چندمیلیون ساله فاجعه است

شنبه 04 اسفند 1403 ساعت 11:45
در گفتگو با پروفسور کهرم: دفن زباله در جنگل‌های چندمیلیون ساله فاجعه است

استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه جنگل‌های هیرکانی در ایران، جد جنگل‌های یکپارچه در اروپا محسوب می‌شوند، از طرح دفن زباله در این جنگل‌ها به شدت انتقاد کرد.

پسماند ایران _ به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، پروفسور اسماعیل کهرم در ارتباط زنده تلفنی با برنامه «درمسیراندیشه» با بیان اینکه با حذف زنان از مسائل زیست محیطی، دیگر جایی برای تفکرات زیست محیطی نخواهد ماند، گفت: در خانواده ها، بزرگ‌ترین وظیفه برای تربیت فرزندان، بر دوش زنان است. جامعه ما آموزش کمی در مسائل زیست محیطی دیده است. در گذشته علم به شکل امروزی پیشرفت نکرده و از انتقال آموزش به فرزندانِ قدیم کوتاهی شده بود؛ اما امروز با قدرتمند کردنِ زنان، می‌توان نسل‌هایی مطلع و آموزش دیده تری به جامعه تحویل داد.

وی افزود: بانوان و مادران ما وظیفه‌ای سنگین برعهده دارند؛ خاصه در مسائل زیست محیطی.

کهرم ادامه داد: به یاد دارم بیش از ۷۰ سال پیش، کودکانی در جنوب شهر تهران بازی می‌کردند که گا‌ها دست به حیوان آزاری می‌زدند. گاه یک گربه همچون مشعل سوزان از تیر‌های چراغ برق بالا می‌رفت و کودکان به این کار خود می‌خندیدند.این‌ها هیچ گونه آموزشی درباره مسائل زیست محیطی ندیده بودند و نمی‌دانستند سایر گیاهان و جانوران همچون انسان حق حیات دارند. در حالیکه حکیم ابوالقاسم فردوسی می‌فرماید میازار موری که دانه کش است...

این استاد بوم شناس ادامه داد: استاد محمدتقی جعفری (ره) می‌فرمودند از نظر دینی اگر یک انسان از حیوانی نگهداری کند، ۳۵ حق از سوی حیوان بر گردن صاحب آن است. ما دارای چنین فرهنگ و دینی هستیم ولی در گذشته گربه‌ای را آتش می‌زدند و رها می‌کردند.

کهرم تاکید کرد: امروز هم ظلم‌های بسیاری از سوی جامعه به حیوانات می‌شود؛ بسیاری افراد پرنده را در یک قفس کوچک زندانی کرده و سردر مغازه نگه می‌دارند و این همان ظلمی آشکار در حق حیوانات است.

 
این استاد محیط زیست افزود: ما حاضریم یک پرنده را از پرواز و ادامه نسل محروم کنیم تا خودمان لذت ببریم و تصور کنیم این حیوانات مختصِ ما آفریده شده‌اند. این مسائل نیازمند تعالیمِ مادران به فرزندان است.

کهرم در مصاحبه تاکید کرد: ما به آموزش‌های این چنینی در محیط خانه نیاز داریم ولی به جز بانوان چه کسی قادر به انتقال چنین آموزه‌هایی است؟

وی سخنان خود را در این برنامه رادیویی ادامه داد: زمانی که برای تفکیک زباله در مبدأ تبلیغ می‌کردند، بنده در منزل سخت گیری‌هایی وضع کردم و این کار صورت گرفت، اما در نهایت یک خودروی زباله تمام آن‌ها را یکجا جمع کرد و برد. بنده هم از این تصمیم دلسرد شدم و شاید هزاران و میلیون‌ها هموطن اینگونه باشند. اما در زمینه شیره زباله باید گفت این مورد خبیث‌ترین و شیطانی‌ترین ماده ساخت بشر است.

کهرم گفت: طرح تدفین زباله در جنگل‌های هیرکانی انجام می‌شود؛ درحالی که اروپایی‌ها جنگل‌های هیرکانی ما را پدر و جدِ جنگل‌های خود می‌دانند، چون طی میلیون‌ها سال و بدون دخالت انسان، به صورت خود رو به وجود آمده‌اند.