نسخه تازه تهران برای حل معضل پسماند کلید خورد

سه شنبه 20 مرداد 1405 ساعت 22:41
نسخه تازه تهران برای حل معضل پسماند کلید خورد

رئیس پارک علم و فناوری شهرداری تهران از اجرای پایلوت مدل جدید مدیریت پسماند با ظرفیت ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ تن در روز با فناوری ایرانی و مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان خبر داد.
 

به گزارش پسماند ایران، نشست خبری سازمان فناوری‌های نوین و نوآوری شهری شهرداری تهران عصر امروز با حضور علیرضا زراسوندی رئیس پارک علم و فناوری شهری شهرداری تهران در محل این سازمان برگزار شد.
علیرضا زراسوندی، رئیس پارک علم و فناوری شهرداری تهران، با اشاره به شکل‌گیری سازمان فناوری‌های نوین و نوآوری شهر تهران اظهار کرد: یکی از چالش‌های جدی امروز دنیا، نحوه ورود فناوری‌های جدید به زندگی مردم و ارتقای کیفیت زیست شهری است و شهر تهران به‌عنوان بزرگ‌ترین کلان‌شهر کشور، مجموعه‌ای از ابرچالش‌ها را پیش روی خود دارد که می‌تواند نمونه‌ای برای سایر شهرهای کشور باشد.
وی افزود: بر همین اساس، شهرداری تهران با توجه به چالش‌هایی همچون ترافیک، حمل‌ونقل، مترو، آلودگی هوا و پسماند، از واحدهای فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان دعوت کرد تا در حل مسائل شهری مشارکت کنند.
زراسوندی ادامه داد: سازمان فناوری‌های نوین و نوآوری شهر تهران با هدف ایجاد یک حلقه اتصال میان زیست‌بوم فناوری و نوآوری کشور و بخش‌های مختلف شهرداری شکل گرفت تا ایده‌ها، نوآوری‌ها و ظرفیت‌های فناورانه را به بدنه شهرداری متصل و در حل مسائل بزرگ شهر تسهیلگری کند.
رئیس پارک علم و فناوری شهرداری تهران با اشاره به فعالیت حدود دو ساله این سازمان گفت: در این مدت، پروژه‌هایی در حوزه‌هایی مانند پسماند و آلودگی هوا آغاز شده و در حوزه مدیریت شهری نیز طرح‌های فناورانه مختلفی در دستور کار قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه سازمان فناوری‌های نوین و نوآوری شهر تهران، بازوی اجرایی ایجاد پارک علم و فناوری شهری شهرداری تهران است، گفت: این پارک با هدف استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان و واحدهای فناور برای حل مشکلات شهر تهران شکل گرفته است.
زراسوندی در ادامه پارک‌های علم و فناوری کشور را به سه دسته تقسیم کرد و توضیح داد: نخست، پارک‌های استانی هستند که عمدتاً ماهیت جامع دارند و شرکت‌های فعال در حوزه‌های مختلف فناوری را در خود جای می‌دهند. دسته دوم، پارک‌های دانشگاهی هستند که در مجاورت دانشگاه‌های بزرگ کشور فعالیت می‌کنند و تمرکز آنها بر توسعه نوآوری و تربیت نیروی انسانی و شرکت‌های فناور است.
وی دسته سوم را پارک‌های مأموریت‌گرا عنوان کرد و افزود: این پارک‌ها مأموریت مشخصی برای حل مسائل یک حوزه یا دستگاه دارند و از جمله آنها می‌توان به پارک‌های تخصصی در حوزه‌های مختلف و پارک علم و فناوری شهرداری تهران اشاره کرد.
رئیس پارک علم و فناوری شهرداری تهران خاطرنشان کرد: این پارک مأموریت دارد با تکیه بر ظرفیت زیست‌بوم فناوری و نوآوری کشور و شرکت‌های دانش‌بنیان، برای حل مسائل و چالش‌های شهری راهکارهای فناورانه ارائه کند.
علیرضا زراسوندی، رئیس پارک علم و فناوری شهرداری تهران، با تشریح فرآیند جذب و پذیرش شرکت‌های فناور در این پارک اظهار کرد: ورود شرکت‌ها و واحدهای فناور از مسیرهای مختلفی انجام می‌شود؛ از جمله فراخوان‌های عمومی در زیست‌بوم فناوری و نوآوری کشور، معرفی شرکت‌ها از سوی افراد و همچنین فراخوان از طریق وزارتخانه‌ها و دانشگاه‌ها.
وی افزود: فرآیند جذب و پذیرش در پارک به‌صورت مستمر انجام می‌شود و شوراهای جذب و پذیرش به‌طور منظم تشکیل جلسه می‌دهند. در سال گذشته نیز در مجموع ۸۸ شرکت وارد چرخه جذب و پذیرش شدند که ۴۵ شرکت، واحد فناور و دانش‌بنیان است.
زراسوندی با اشاره به استقرار حدود ۴۰ شرکت دانش‌بنیان و واحد فناور در پارک گفت: این شرکت‌ها در قالب نخستین فراخوان در پارک علم و فناوری شهرداری تهران مستقر شده‌اند.
رئیس پارک علم و فناوری شهرداری تهران همچنین با اشاره به توسعه زیرساخت‌های این پارک گفت: این پارک در حال حاضر در چهار موقعیت مکانی فعالیت می‌کند که شامل مجموعه‌های «ولایت»، «سیمان ری»، «اتحاد» و «گفت‌وگو» است.
پسماند تهران در مسیر تدوین نقشه راه فناوری
رئیس پارک علم و فناوری شهرداری تهران، با اشاره به ضرورت تدوین نقشه راه فناوری در حوزه پسماند اظهار کرد: شهرداری باید بداند در چرخه فناوری پسماند در چه نقطه‌ای قرار دارد و میزان بلوغ فناوری و بلوغ دیجیتال آن در این حوزه چقدر است؛ این موضوع فقط مختص تهران نیست و می‌تواند برای کل کشور مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: باید مشخص شود که آیا در حوزه پسماند همچنان باید به شرکت‌های خارجی و فناوری‌هایی مانند زباله‌سوزهای وارداتی متکی باشیم یا می‌توانیم از دانش فنی بومی و ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی استفاده کنیم.
زراسوندی با اشاره به مطالعات انجام‌شده در حوزه پسماند گفت: حدود چهار تا پنج ماه قبل، با دستور رئیس سازمان فناوری‌های نوین و نوآوری شهر تهران، تیمی متشکل از دانشگاهیان و شرکت‌های دانش‌بنیان کشور، مطالعات و تجربیات موجود در حوزه پسماند را از منظر اجرایی و عملیاتی بررسی کردند.
رئیس پارک علم و فناوری شهرداری تهران ادامه داد: اگرچه در دانشگاه‌های کشور مطالعات متعددی درباره پسماند انجام شده است، اما در این بررسی تلاش شد مجموعه مطالعات موجود با نگاه اجرایی مرور و بر اساس آن، مدلی متناسب با شرایط شهر تهران طراحی شود.
وی با بیان اینکه مدل تلفیقی به‌عنوان مدل مناسب برای تهران پیشنهاد شده است، گفت: در این مدل، زباله‌سوزی تنها راهکار مدیریت پسماند نیست و روش‌های دیگر نیز در کنار آن مورد توجه قرار گرفته‌اند. این مدل به شهرداری ارائه شده و مورد توجه قرار گرفته است.
زراسوندی افزود: یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در حوزه پسماند نیز در زمینه فناوری پلاسما فعالیت می‌کند و این فناوری در برخی کشورهای اروپایی برای زباله‌سوزی مورد استفاده قرار گرفته است. در مجموع، روش‌های فنی مختلفی برای مدیریت و تبدیل پسماند وجود دارد و زباله‌سوزی تنها یکی از این روش‌هاست.
وی درباره اجرای طرح‌های فناورانه در مقیاس بزرگ اظهار کرد: در حال حاضر دو شرکت دانش‌بنیان برای ورود به این حوزه اعلام آمادگی کرده‌اند و آزمایش‌های لازم را انجام داده‌اند، اما اجرای پروژه‌ای در مقیاس ۵۰۰ تا هزار تن پسماند در روز، پروژه‌ای نیست که بتوان آن را به سادگی اجرا کرد.
رئیس پارک علم و فناوری شهرداری تهران گفت: مطالعات اجرایی انجام شده و پایلوت نیز به اجرا درآمده است و در مرحله نخست تلاش می‌شود طرحی در مقیاس حدود ۵۰۰ تن و در صورت امکان تا هزار تن پسماند در یکی از نقاط تهران اجرا شود.
زراسوندی تأکید کرد: با توجه به شرایط کشور و دشواری‌های اتکا به فناوری و شرکت‌های خارجی، استفاده از توان شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی اهمیت زیادی دارد. این شرکت‌ها می‌توانند با توسعه فناوری بومی، وابستگی کشور را به تجهیزات و خدمات خارجی کاهش دهند.
وی افزود: یکی از مزیت‌های مهم توسعه فناوری داخلی، کاهش قابل توجه هزینه‌ها است و اختلاف هزینه فناوری داخلی با نمونه‌های خارجی به حدی است که می‌تواند تصمیم‌گیران را به سمت استفاده از ظرفیت داخلی سوق دهد.
رئیس پارک علم و فناوری شهرداری تهران خاطرنشان کرد: هدف این نیست که یک طرح فناورانه صرفاً در حد یک پروژه آزمایشی یا نمایشی باقی بماند؛ فناوری زمانی ارزشمند است که بتواند در مقیاس واقعی وارد چرخه اجرا شود و ماندگار باشد.
وی گفت: مأموریت حوزه علم و فناوری نیز همین است که فناوری پس از آزمایش و اثبات، به مرحله حضور، بروز و ظهور در زندگی و مدیریت شهری برسد و بتواند یک مسئله واقعی را حل کند.

منبع خبر : خبرگزاری فارس