ورود دستگاه قضا به انباشت زباله در حاشیه دریاچه ارومیه

دوشنبه 26 مرداد 1405 ساعت 08:10
 ورود دستگاه قضا به انباشت زباله در حاشیه دریاچه ارومیه

رئیس‌کل دادگستری آذربایجان‌ غربی گفت: مدیریت حاشیه دریاچه ارومیه نکته‌ مهمی است زیرا با بهبود نسبی وضعیت دریاچه و حضور مردم در آنجا، تأخیر در توسعه امکانات می‌تواند به عامل آلودگی، انباشت زباله و تهدید سلامت عمومی بدل شود.

به گزارش پسماند ایران، افزایش نسبی حجم آب دریاچه ارومیه و بازگشت تدریجی گردشگران به سواحل آن، امیدها را برای جان‌ گرفتن دوباره یکی از مهم‌ترین زیست‌بوم‌های کشور را افزایش داده است. اما هم‌زمان، کمبود امکانات رفاهی برای گردشگران و تهدیدهای ناشی از رهاسازی پسماند و توقف خودروها روی پل دریاچه چالش‌هایی محسوب می‌شوند که به‌درستی مدیریت نشده و مشکلاتی را به وجود آورده‌اند.

ورود دستگاه قضا به انباشت زباله در حاشیه دریاچه ارومیه
ناصر عتباتی رئیس‌کل دادگستری آذربایجان‌ غربی درباره افزایش حضور شهروندان و گردشگران و نظارت و بر خدمات عمومی و تهدید بهداشتی محیط در دریاچه ارومیه تاکید کرد و گفت: دستگاه قضایی استان در قالب پویش‌های اجتماعی و با مشارکت سازمان‌های مردم‌نهاد به دنبال استفاده از احکام جایگزین حبس برای فعالیت‌های عام‌المنفعه در حوزه نظافت و بهداشت محیط است.

وی توضیح داد: پیشنهادی برای به‌کارگیری داوطلبانه برخی زندانیان رأی‌باز در پاک‌سازی محدوده دریاچه ارومیه ارائه شده است. این افراد می‌توانند، با هماهنگی مدیریت زندان، بخشی از وقت هفتگی خود را به جمع‌آوری زباله و پاک‌سازی حاشیه دریاچه اختصاص دهند.

این مقام مسئول تاکید کرد: این رویکرد، اگرچه در ظاهر یک اقدام قضایی ـ اجتماعی برای کاهش آسیب‌های محیطی است، اما در سطحی عمیق‌تر نشان می‌دهد مسأله دریاچه ارومیه دیگر صرفا یک بحران زیست‌محیطی نیست، بلکه به یک مسأله حقوق عامه و حکمرانی محلی تبدیل شده است. به بیان دیگر، افزایش حضور مردم در این منطقه، بار مسئولیت دستگاه‌های اجرایی را در تأمین حداقل‌های رفاهی و بهداشتی سنگین‌تر کرده است.

دستور فرمانداری برای ایجاد زیرساخت‌های بهداشتی، جمع‌آوری زباله و ارائه خدمات اولیه
رئیس‌کل دادگستری آذربایجان‌ غربی تصریح کرد: در مجموعه فرمانداری ارومیه نیز دستورهایی برای ایجاد زیرساخت‌های بهداشتی، جمع‌آوری زباله و ارائه خدمات اولیه صادر شده و بخشی از این اقدامات آغاز شده است. امکانات موجود، به‌ویژه در حوزه سرویس‌های بهداشتی، هنوز با نیاز واقعی منطقه فاصله زیادی دارد. چند چشمه سرویس بهداشتی ایجاد شده، اما این تعداد برای حجم مراجعه‌کنندگان اصلا کافی نیست.

وی افزود: مدیریت حاشیه دریاچه نکته‌ای مهم است و از آنجا که سال‌هایی که دریاچه ارومیه در وضعیت نامناسب‌تری قرار داشت، حضور مردم و گردشگران محدود بوده است. اما اکنون، با بهبود نسبی وضعیت دریاچه، تأخیر در توسعه امکانات می‌تواند خود به عامل جدیدی برای آلودگی، انباشت زباله و تهدید سلامت عمومی بدل شود.

عتباتی بیان کرد: بازدیدهایی از منطقه گردشگری دریاچه انجام شده و پیگیری‌ها ادامه دارد. دستگاه قضایی قصد دارد نقش نظارتی و مطالبه‌گر خود را در قبال دستگاه‌های متولی پررنگ‌تر کند.

آسیب به اکوسیستم منطقه با رها کردن زباله
صفری رونق گردشگری در سواحل دریاچه ارومیه را مورد بررسی قرار داد و گفت: افزایش حضور مسافران تنها به معنای رونق گردشگری نیست، بلکه مسئولیت حفاظت از محیط‌ زیست شکننده دریاچه را نیز سنگین‌تر می‌کند.

وی با تأکید بر ضرورت مشارکت شهروندان و گردشگران در حفاظت از این پهنه طبیعی، خواستار خودداری جدی از رها کردن زباله و پسماند در حاشیه دریاچه شد.

این مسئول تصریح کرد: پسماند، علاوه بر مخدوش‌کردن منظر طبیعی و آرامش سواحل، به اکوسیستم منطقه و سلامت افرادی که برای تفریح و بهره‌مندی از هوای آزاد به این محدوده مراجعه می‌کنند، آسیب می‌زند. بر همین اساس، مدیریت پسماند تولیدشده در سواحل نیز به شهرداری ارومیه سپرده شده است.